Mlada mamica

Privajanje na novo vlogo

Ko se bo vaše telo po koncu nosečnosti privajalo na vašo novo vlogo mamice, bo doživelo več fizičnih in čustvenih sprememb.

Končno je dojenček tu 

Čeprav se je majhna oseba zdaj pojavila, bo vaše nosečniško telo po koncu nosečnosti potrebovalo še nekaj mesecev, da bo prešlo nazaj v običajno stanje.

Ko telo okreva po nosečnosti in porodu ter začenja proizvajati mleko za dojenčka, lahko pričakujete več fizičnih sprememb.

  Vaša maternica se je raztegnila kot balon in bo za to, da se bo skrčila na običajno velikost, potrebovala nekaj tednov. Ko se bo se krčila, boste mogoče čutili krče, podobne bolečini med menstruacijo.

  V prvih dveh do štirih tednih po porodu boste krvaveli iz nožnice, čemur se reče čišča – ne gre za pravo menstruacijo.  To se bo zgodilo ne glede na to, ali ste rodili vaginalno ali s carskim rezom. Krvavitev bo v prvih 12–24 urah po porodu precej močna, po nekaj dneh pa bi morala postati rožnato rjava in sčasoma bela.

  Če dojite, menstruacije najverjetneje ne boste dobili do konca dojenja. Če ne dojite, pa jo boste verjetno dobili štiri tedne po porodu.

  Po porodu so hemoroidi precej običajni, vendar v nekaj dneh izginejo. Izogibajte se zaprtju, tako da jeste veliko hrane, bogate z vlakninami, kot so: sadje, zelenjava in polnozrnato žito, ter pijete veliko vode. Če želite pomoč, lahko zdravila za hemoroide dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.

  »Če se želite izogniti uhajanju urina, vsak dan izvajajte vaje za krepitev medeničnega dna.«

  Mišice vašega medeničnega dna so se v zadnjih nekaj mesecih naprezale in so mogoče malce šibke. Da preprečite uhajanje urina, vsak dan izvajajte vaje za medenično dno.

  Materino mleko

  Nekaj dni po porodu bodo vaše prsi proizvajale kolostrum, tj. z beljakovinami bogato tekočino, v kateri so pomembna hranila in protitelesa za novega člana. Mleko se običajno pojavi 2 ali 3 dni po porodu. Če dojite, v prvem tednu proizvedete 300–500 ml dnevno, kar se poveča na 600–700 ml glede na otrokove potrebe. 

  Dojenje

  Če lahko dojite, zdravstveni strokovnjaki dojenje priporočajo. Za vas in vašega dojenčka ima veliko prednosti. 

  Dojenje je za vas dobro, ker:

  ◆    vam pomaga pri povezovanju z dojenčkom,
  ◆    vam pomaga pri vrnitvi telesa v prednosečnostno stanje, 
  ◆    se z odmorom za dojenje lahko sprostite med napornim dnevom. 

  Materino mleko je dobro za otroka, ker:
   
  ◆    vsebuje pomembna hranila, ki jih otrok potrebuje za rast in razvoj, 
  ◆    nudi zaščito pred veliko običajnimi zdravstvenimi težavami,
  ◆    je poceni in priročna hrana.

  »Po približno štirih tednih bi moral dojenček imeti že precej reden urnik hranjenja; glede na obroke lahko uravnavate urnik celotnega dne.«  

   Vsak dojenček ima drugačen vzorec hranjenja, zato morate ugotoviti, kaj vam ustreza. 

   V prvih nekaj tednih se dojeni novorojenček lahko hrani od osem- do dvanajstkrat v 24 urah. Novorojenčki, hranjeni po steklenički, sprva jedo približno osemkrat dnevno.

   Po približno štirih tednih bi moral dojenček imeti že precej reden urnik hranjenja; urnik celotnega dne lahko uravnavate glede na obroke.

   Če dojite, lahko traja nekaj časa, preden boste ugotovili, kakšen je pravilen način. Če imate težave, za pomoč prosite babico ali svetovalko za dojenje. 

   Če med obrokom ne boste doma, si mleko lahko načrpate s črpalko in ga shranite za poznejšo uporabo. 

   V tednih ali mesecih po porodu je povsem običajno, da niste pripravljeni na spolnost. Fizično okrevanje lahko traja in mogoče ste zelo utrujeni, zato je spolnost zadnje, kar vam pride na misel. Če ste na spolnost spet pripravljeni, lahko poskusite po koncu čišče. Če ste imeli šive, bo mogoče trajalo dlje, da se boste počutili prijetno. 

   Če nočete takoj spet zanositi, uporabite ustrezno obliko kontracepcije. Splošno razširjeno zmotno prepričanje je, da med dojenjem ne morete zanositi. Nekatere ženske imajo tudi v tem času ovulicije. O možnostih, ki so vam na voljo, se pogovorite s svojim ginekologom.

   Od 3 do 4 dni po porodu je povsem običajno, če se počutite žalostne in jokave. Proti vam so se zarotili hormoni in utrujenost. Če se občutki poslabšajo in vam jih ne uspeva obvladovati, pa se pogovorite s svojim zdravnikom ali z babico.

   Več namigov o tem, kako je biti mlada mamica

   Ali se vam zdi, da zdaj bolje razumete, kakšno bo vaše telo po nosečnosti? Ali bi želeli vedeti, kaj še lahko pričakujete v prvih dragocenih mesecih materinstva? Za nasvete o prehrani obiščite našo spletno stran za prehrano in nato še našo stran o življenjskem slogu, na kateri boste našli nasvete za obvladovanje izzivov, ki doletijo mlade starše. in nato še našo stran o življenjskem slogu, na kateri boste našli nasvete za obvladovanje izzivov, ki doletijo mlade starše.