Mlada mamica

8 nasvetov za mlade mamice

Naših osem namigov za življenjski slog mladih mamic vam bo pomagalo obvladovati nekatere izzive starševstva in ujeti svoj ritem.

Novorojenček vam lahko svet obrne na glavo, in to na najlepši mogoči način.
Običajno je, da se prvih nekaj tednov, dokler ne najdete urnika, ki vama z dojenčkom obema ustreza, počutite potrti in izčrpani.
Teh osem namigov za življenjski slog svežih mamic je oblikovanih tako, da vam pomagajo pri obvladovanju zahtev materinstva, da boste lahko s svojim novorojenčkom uživali v teh dragocenih prvih mesecih.

  »Z zdravo prehrano boste lahko držali korak s hitrim ritmom materinstva in dojenčku nudili kakovostno mleko.«

  Z zdravo prehrano boste lahko držali korak s hitrim ritmom materinstva in dojenčku nudili kakovostno mleko. Na strani Prehrana mlade mamice si preberite več.

  Potrebe po hranilih v času dojenja narastejo za do 188 %1. Če dojite, samo iz hrane mogoče ne dobivate dovolj hranil za oba. Prehrano lahko dopolnite s prehranskim dopolnilom Elemama, zasnovanim posebej za ženske, ki dojijo.

  »Zadremajte, kadar le morete – še posebej, ko dojenček spi.«

  Veste, da bo utrujajoče, nič pa vas zares ne more pripraviti na to, kako je novorojenček lahko naporen. Naštetih je nekaj načinov, s katerimi lahko prihranite energijo.

  > Kadar koli lahko, sedite, ko dojenček spi, pa zadremajte.
  > Opravljajte le nujna gospodinjska dela. Brisanje prahu na okrasnih letvah lahko počaka.
  > Poskusite se sprostiti in za to uporabite tehnike sproščanja, ki ste se jih naučili med nosečnostjo.
  > Obroki naj bodo preprosti in zdravi, tako da vam ne bo treba preveč kuhati.
  > Pri skrbi za dojenčka naj vam pomaga mladi očka. Vi si boste lahko privoščili odmor, očka pa se bo lahko povezal z dojenčkom.
  > Prosite druge za pomoč. Prijatelji in sorodniki bodo veseli, če vam bodo lahko priskočili na pomoč pri vsakodnevnih opravilih ali pa vas sočutno poslušali.

  Od tri do štiri dni po porodu ste zaradi kombinacije hormonov in pomanjkanja spanja lahko žalostni in razdražljivi. Da boste boljše volje, prosite koga, ki mu zaupate, da naj za nekaj ur prevzame skrb za dojenčka, med tem pa vi počnite nekaj prijetnega ali pa nadomestite pomanjkanje spanja. Boljše se boste počutili, tudi če se boste o svojih občutkih še s kom pogovorili. 

  Če ste žalostni in preobremenjeni več kot dva tedna po porodu, se pogovorite s svojim zdravnikom ali z babico.

  Z nežno vadbo lahko izboljšate svoje razpoloženje, dvignete raven energije in hitreje pridete nazaj v formo. Dobro je, da si prizadevate za vsaj 30 minut zmerne vadbe, kot je hitra hoja ali plavanje, po možnosti vsak dan. Prvih nekaj mesecev naj bo vaša vadba zmerna, nato pa jo postopno razvijajte. 

  Vaje za krepitev mišic medeničnega dna in trebuha po nosečnosti vam bodo pomagale pri okrevanju po porodu. Za nasvet se lahko obrnete na patronažno sestro ali svojega ginekologa.

  Z dojenčkom v nosilki ali vozičku se skušajte redno sprehajati, da se ne boste počutili omejene na štiri stene. Tudi za vašega dojenčka je dobro, če dobiva spodbude iz zunanjega sveta. Če imate radi družbo, v svojem domačem okolju poiščite skupino, kjer se zbirajo mlade mamice, da bi se skupaj sprehajale in pogovarjale. 

  Najvarneje je, če med dojenjem ne pijete alkohola. Preide v vaše mleko in s tem v dojenčka.

  Če dojite, pred jemanjem kakršnih koli zdravil o tem obvestite zdravnika ali farmacevta. Pomagal vam bo izbrati najboljšo možnost. 

  Referenca:
  1. Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes. National Academy Press Washinghton 2001.