Mlada mamica 

Seznam za mlade mamice

plišasti medvedek

Tu je preprost kontrolni seznam, ki vam bo pomagal v prvih mesecih starševstva. Za lažjo uporabo ga lahko natisnete.

Naloži

Postopki ob rojstvu otroka

Ob rojstvu otroka morate kot starši opraviti določene postopke, pridobite pa tudi nekatere pravice. Vsi obrazci, vloge in informacije so na voljo na spletnih straneh https://e-uprava.gov.si/podrocja/druzina-otroci-zakonska-zveza/vodic-rojstvo in https://www.gov.si/teme/pravice-ob-rojstvu-otroka/.

Uživajte multivitaminske in mineralne dodatke

Dodatno uživanje vitaminov, mineralov in elementov v sledovih med dojenjem lahko pomaga zadovoljiti povišano potrebo. Elemama je prehransko dopolnilo, ki vsebuje skrbno izbrane vitamine in minerale,vključno z vitamini iz skupine B, E, C, A in D, minerali (železo, jod, cink) ter luteinom in omega-3 maščobnimi kislinami, ki podpira prehranski vnos teh snovi med dojenjem in po porodu.

 

Pošljite obvestila o rojstvu

Pozdravite novo rojstvo z voščilnicami ali e-poštnimi sporočili za prijatelje in sorodnike. 

 

Dogovorite se za poporodni zdravstveni pregled

Pri svojem ginekologu se naročite na kontrolni zdravstveni pregled približno šest tednov po porodu, na katerem bo preveril, ali vračanje v stanje pred nosečnostjo poteka normalno. To je pravi trenutek za pogovor o vaših občutkih in mogočih težavah, ki vas pestijo.

 

Dogovorite se za kontrolne zdravstvene preglede in cepljenja dojenčka

Dojenčka morate naročiti na redne kontrolne zdravstvene preglede v starosti med 1. in 4. tednom, 6. in 8. tednom ter med 6. in 8. mesecem. Cepljenja v prvem letu se izvajajo pri 2., 4., 6. in 12. mesecu.

Preverite možnosti otroškega varstva 

Če po porodniškem dopustu odhajate v službo, začnite pravočasno razmišljati o varstvu otroka oziroma o vpisu v vrtec. 

 

Začnite poporodno vadbo

Poporodna vadba vam lahko pomaga okrepiti mišice medeničnega dna in trebuha. 

 

Razmislite o kontracepciji

Če ne načrtujete naslednje nosečnosti, razmislite o kontracepciji. V nasprotju z razširjenim prepričanjem dojenje ni zadostna zaščita pred spočetjem. Z ginekologom se posvetujte o metodah, ki ne bodo vplivale na vaše mleko.

 

Skrbite za lastno čustveno zdravje

V prvih nekaj tednih po porodu, ko poskušate uskladiti svoje in novorojenčkove potrebe, je povsem običajno, če se počutite nekoliko potrti. Ta čustva navadno izginejo sama od sebe, če ste z njimi preobremenjeni ali ste žalostni več kot dva tedna po prihodu dojenčka, pa se pogovorite s patronažno sestro ali zdravnikom.