Noseča sem

S temi dvanajstimi namigi si boste pomagali pri zaščiti svojega razvijajočega se otroka, pa tudi pri uživanju v bolj zdravi nosečnosti.

Ko zanosite, morate sprejeti odločitve o življenjskem slogu, s katerimi boste pomagali svojemu otroku, da ostane kar najbolj zdrav. Pomembna dejavnika sta ohranjanje aktivnosti in dobra prehrana; mogoče boste morali preveriti nekatere izmed svojih vsakodnevnih navad.
Z našimi dvanajstimi namigi za življenjski slog boste lažje razumeli, kako vam bodo majhne spremembe vaših vsakodnevnih navad pomagale pri uživanju v bolj zdravi nosečnosti.

  Kot bodoči mamici vam bo koristil nasvet za zdravo prehrano, ki vsebuje veliko vlaknin in malo maščob; s takšno prehrano boste imeli več energije, poskrbeli pa boste tudi za svoje prehranske potrebe in prehranske potrebe svojega razvijajočega se otroka.

  »Med nosečnostjo vam bo pomagalo, če jeste uravnoteženo in raznoliko hrano, poznati pa morate tudi hrano, ki se ji morate poskusiti izogibati.«

  Med nosečnostjo morate zmanjšati vnos določene hrane in pijače ali pa ju odstraniti iz prehrane. Popolnoma se morate izogibati alkoholu in določenim vrstam delikates. Iz preventivnih razlogov lahko kofein in nekatere vrste rib uživate le v majhnih količinah. Več o tej hrani poiščite na naši spletni strani o prehrani med nosečnostjo.

  Med nosečnostjo se priporočeni vnos določenih hranil poveča za do 150 %;1 mogoče vam jih kljub najboljšim namenom samo s prehrano ne bo uspelo dobiti dovolj. Prehransko dopolnilo Elebaby (povezava na spletno stran izdelka Elebaby) vsebuje veliko pomembnih vitaminov, mineralov in omega-3 maščobnih kislin, ki bodo pomagali zadostiti vašim povečanim potrebam po hranilih od 13. tedna nosečnosti do poroda. 

  S preprostimi ukrepi, kot so umivanje rok pred pripravo hrane, skrb za čistočo kuhinjskih pultov, umivanje svežega sadja in zelenjave, dobro prekuhana hrana in hrana, ki je shranjena pri pravilni temperaturi, boste ohranili svoje zdravje in zdravje svojega razvijajočega se otroka.

  Na teh skupinskih srečanjih se bodoče mamice naučijo, kaj lahko na svojem novem, vznemirljivem potovanju pričakujejo in kako naj se pripravijo na porod. Zasnovana so tako, da vam pomagajo pri učinkovitejšem spoprijemanju z izzivi nosečnosti, poroda in starševstva. Za nasvet se lahko obrnete na patronažno sestro ali svojega ginkologa.

  Na vaš življenjski slog lahko poleg nosečnosti vpliva tudi jutranja slabost. S temi koristnimi namigi lahko zmanjšate pogostost in resnost njenih simptomov, kot sta občutek slabosti in bruhanje

  Med nosečnostjo se lahko pojavita zaprtost in zgaga. Nekatera izmed običajnih zdravil za takšne težave lahko prinesejo olajšanje.

  Da boste med nosečnostjo ostali v formi, zmanjšali stres in se pripravili na porod, je pomembno, da ste ves čas aktivni. Prizadevajte si za vsaj 30 minut zmerne vadbe, kot sta hoja ali plavanje, po možnosti vsak dan. Če že redno vadite, pa boste morali vadbo mogoče nekoliko zmanjšati, saj ne smete pretiravati. Zahtevne vaje, kontaktni športi in aktivnosti, pri katerih se lahko prevrnete, so za zdaj izključeni. Če ste v dvomih, se posvetujte s svojim zdravnikom.

  Nosečnica se razgibava v bazenu

  Med napredovalo nosečnostjo bodo mišice medeničnega dna zelo obremenjene. V svoj urnik vključite nekaj vaj za medenično dno , s katerimi bo mehur med nosečnostjo in po njej čvrstejši.

  Najvarneje je, če se med nosečnostjo in dojenjem izogibate vsemu alkoholu in rekreacijskim drogam. Če še niste prenehali kaditi, je priporočljivo, da prenehate takoj, ko izveste za nosečnost.

  »Da boste med nosečnostjo ostali v formi, zmanjšali stres in se pripravili na porod, je pomembno, da ste ves čas aktivni.«

  Med nosečnostjo nežno ščetkajte in nitkajte zobe, ker so dlesni občutljivejše. Če vam je bilo zjutraj slabo, splaknite usta z vodo, ko slabost mine, in ne umijte zob takoj za tem, da vas ne bo pekla zgaga. Ob obisku zobozdravnika povejte, da ste noseči.

  Če imate mačko, pri čiščenju mačjega stranišča nosite gumijaste rokavice ali pa prosite nekoga drugega, da to opravi namesto vas, ker mačji iztrebki lahko vsebujejo škodljive bakterije. Nošenje rokavic je dobra ideja, tudi če vrtnarite.