Noseča sem

Seznam za obdobje nosečnosti

Simpatična nosečnica, ki se drži za trebuh

Tu je preprost kontrolni seznam, ki vam bo pomagal med zdravo nosečnostjo. Za lažjo uporabo ga lahko natisnete.

Naloži

Prvo trimesečje – od 1. do 12. tedna

Prvo trimesečje – od 1. do 12. tedna

Takoj ko se vam zdi, da bi bili lahko noseči, obiščite svojega ginekologa. Potrdi lahko vašo nosečnost, predvidi rok poroda in vam pomaga pri načrtovanju poporodne zdravstvene oskrbe.

 

Naročite se na kontrolne preglede med nosečnostjo

Med vso nosečnostjo boste morali hoditi na redne kontrolne preglede in se tako prepričati, da vse dobro poteka. Prvi pregled v nosečnosti morate načrtovati med 10. in 16. tednom.

 

Razmislite o presejalnih testih

Prvi ultrazvočni pregled boste imeli med 8. in 12. tednom. Po 11. tednu se opravljajo krvni testi in ultrazvočni pregledi razvoja otroka.

 

Če še ne uživate multivitaminskih pripravkov za nosečnost, jih začnite uživati vsakodnevno

Elenatal je prehransko dopolnilo za uporabo pred zanositvijo in do 12. tedna nosečnosti. Multivitaminski pripravek vsebuje količine vitaminov in mineralov, ki so posebej prilagojene potrebam žensk v obdobju načrtovanja nosečnosti in prvega trimesečja nosečnosti.

 

Prenehajte kaditi

Če še niste prenehali kaditi, je priporočljivo, da prenehate takoj, ko izveste za nosečnost.

 

Prekinite uživanje alkohola

Najvarneje je, če se med nosečnostjo in dojenjem izogibate uživanju alkohola.

 

Jejte zdravo

Vaša prehrana naj bo hranljiva, uravnotežena in raznolika, tako da bosta z otrokom zdrava. Poučite se o tem, kateri hrani se morate izogibati ali jo omejiti, in pijte veliko vode.

 

Omejite uživanje kofeina

Skušajte užiti manj kot 200 mg kofeina dnevno. To sta približno dve ekspresni kavi. Ne pozabite, da je kofein tudi v čokoladi in čaju ter v nekaterih gaziranih in energijskih pijačah.

 

Preverite pravice do porodniškega dopusta

Obvezen nastop porodniškega dopusta je 28 dni pred nastopom porodnega roka. obrazci, vloge in informacije so na voljo na spletnih straneh https://e-uprava.gov.si/podrocja/druzina-otroci-zakonska-zveza/vodic-rojstvo in https://www.gov.si/teme/pravice-ob-rojstvu-otroka/.

 

Naročite se in po e-pošti prejmite naš brezplačni tedenski vodič

Vsak teden vam bomo poslali e-poštno sporočilo, v katerem bo prikazano, kako z otrokom napredujeta.

 

Prenehajte čistiti mačje stranišče

Če imate mačko, pri čiščenju mačjega stranišča nosite gumijaste rokavice ali pa prosite nekoga drugega, da to opravi namesto vas. Nošenje rokavic je dobra ideja tudi, če vrtnarite.

Drugo trimesečje – od 13. do 26. tedna

Naročite se za presejalne teste v drugem trimesečju

Pri tem gre navadno za krvni test med 15. in 18. tednom ter za ultrazvočni pregled med 18. in 20. tednom, s katerima preverijo razvoj vašega otroka.

 

Če še ne uživate multivitaminskih pripravkov za nosečnost, jih začnite uživati vsakodnevno

Elebaby je prehransko dopolnilo posebej skrbno zasnovano za nosečnice v drugem in tretjem tromesečju. Poleg aktivne oblike folne kisline vsebuje omega-3 maščobne kisline ter ostale vitamine in minerale, ki so potrebni v nosečnosti.

 

Pridružite se skupini za pripravo na porod

Delite svoje izkušnje in pridobite podporo drugih nosečnic, ki imajo predvideni rok poroda v približno istem času kot vi.

 

Oblikujte porodni načrt

Z ginekologom in s partnerjem se posvetujte o svojih željah glede poroda in napišite porodni načrt. Bodite tako podrobni, kot želite – če želite v porodni sobi poslušati Mozarta, si to zapišite!

 

Rezervirajte prostor v materinski šoli

Na teh koristnih tečajih boste dobili pojasnila o tem, kaj pričakovati med porodom, katere so možnosti lajšanja bolečine in katere so osnove skrbi za otroka, npr. hranjenje in umirjanje. To je tudi priložnost za postavljanje vprašanj, pogovor o lastnih občutkih in za srečanje z »domačimi« bodočimi starši.

 

Poučite se o dojenju

Dojenje je zelo zdravo za vas in otroka. Če načrtujete, da boste dojili, vam glede postopka lahko svetuje babica.

 

Izvajajte vaje za mišice medeničnega dna

Zaradi obremenitev med nosečnostjo in porodom lahko mišice vašega medeničnega dna oslabijo, zato se lahko pojavi uhajanje urina. S temi preprostimi vajami boste te mišice okrepili.

 

Preverite možnosti otroškega varstva

Če po porodniškem dopustu odhajate v službo, začnite pravočasno razmišljati o varstvu otroka oziroma o vpisu v vrtec.

 

Pojdite po nakupih za nosečniška oblačila

Verjetno ste že opazili, da vam vaša oblačila niso čisto prav – čas je, da poiščete nosečniška oblačila! Potrebovali boste tudi nosečniški modrček.

 

Tretje trimesečje – od 27. tedna do poroda

Kupite osnovno opremo za dojenčka ali si jo izposodite

Poleg pohištva za dojenčkovo sobo boste potrebovali voziček, oblačila za dojenčka, plenice in druge bistvene pripomočke. Na voljo je veliko možnosti za nakup novih pripomočkov, lahko pa si jih tudi izposodite od prijateljev in sorodnikov s starejšimi otroki.

 

Kupite dodaten nosečniški modrček

Odkar ste kupili prvi nosečniški modrček, so vaše prsi zrastle, zato boste morali pri približno 28. tednih pomeriti novega.

 

Namestite lupinico za prevoz dojenčka v avtomobilu

Dojenčki, mlajši od 6 mesecev, morajo biti v avtomobilu položeni v odobren in pravilno nameščen varnostni sedež, obrnjen v smeri, ki je nasprotna smeri vožnje, in v njem pripeti z varnostnim pasom. Lupinico boste potrebovali, ko boste novorojenčka peljali iz porodnišnice domov, zato jo čim prej namestite.

 

Pripravite torbo, ki jo boste vzeli s seboj v porodnišnico

Mogoče boste morali hitro v porodnišnico, zato pripravite torbo za porodnišnico. Ne pozabite, da morate priložiti tudi potrebščine za otroka.

 

Pripravite sobo za dojenčka

Pripravite sobo za dojenčka za čas, ko boste prišli iz porodnišnice.