Noseča sem

Nosečnost delimo na tri obdobja, ki se imenujejo trimesečja.

Vsako izmed njih prinaša nove fizične spremembe za vas in vašega otroka. 

Če je bil vaš test nosečnosti pozitiven, vam čestitamo. Podajate se na čudovito popotovanje.
Vaše misli so verjetno polne vprašanj, kot so, kako se bo spremenilo moje telo in kako hitro se razvija otrok. Izkušnje žensk se sicer razlikujejo, vendar lahko med tremi fazami oziroma trimesečji nosečnosti pričakujete naslednje.
Če želite prejemati podroben tedenski vodič po nosečnosti, se naročite na naša brezplačna tedenska e-poštna sporočila

Prvo trimesečje – od 1. do 12. tedna

Slika ploda v maternici

Ker je težko določiti natančen datum, ko ste zanosili, se nosečnost računa od prvega dne zadnje menstruacije. Ker se spočetje običajno zgodi v drugem delu menstrualnega cikla, v prvih dveh tednih niste zares noseči, vendar se kljub temu štejeta kot prva dva tedna vaše nosečnosti.

Takoj ko je jajčece v približno 3. tednu oplojeno, nosečniški hormoni začnejo delovati in nekoliko preurejati stanje. Zato se lahko pojavijo nekateri izmed naslednjih simptomov.

   

  Ženska leži na trebuhu

  »Do 80 %4 žensk lahko v prvem trimesečju doživlja jutranjo slabost s simptomi, kot sta občutek slabosti in bruhanje.«

  Zaradi povišane ravni nosečniških hormonov lahko do 80 %4 žensk v prvem trimesečju doživlja jutranjo slabost s simptomi, kot sta občutek slabosti in bruhanje.  Splošno razširjeno zmotno prepričanje je, da se jutranja slabost pojavlja samo zjutraj. Pojavi se lahko kadar koli – podnevi ali ponoči. Pri eni izmed petih žensk se jutranja slabost lahko pojavlja še v drugem trimesečju, občasno pa tudi v celotnem obdobju nosečnosti.

  Če se jutranja slabost pojavlja pri vas, se izogibajte hrani, zaradi katere imate občutek slabosti, jejte po malem in pogosto, izogibajte se mastni in začinjeni hrani ter pijte veliko vode. Na naši strani za prehrano v nosečnosti so namigi, s katerimi boste lahko obvladovali simptome jutranje slabosti.  Če so simptomi, ki se pojavljajo pri vas, resni ali skrb vzbujajoči, stopite v stik s svojim zdravnikom.

  Vaše prsi se bodo začele povečevati in mogoče bodo postale občutljive. Povečale se bodo tudi bradavice, ki bodo postale temnejše in se bodo bolj izbočile.

  Zaradi visokih ravni progesterona pa tudi zato, ker vaše telo za razvoj otroka opravlja dodatno delo, se lahko počutite izčrpani. Noge položite čim višje in jejte čim boljšo hrano – če vas muči jutranja slabost, je to kar kočljivo.

  Zaradi visokih vrednosti hormonov je običajno, da ste bolj čustveni kot po navadi. Prosite partnerja in prijatelje, da naj bodo razumevajoči in strpni.

  Mogoče boste ugotovili, da določene hrane ne prenašate ali pa da si jo zelo želite. To običajno ne predstavlja težave, razen če imate željo po nenavadnih stvareh. Če vas skrbi, se pogovorite z zdravstvenim strokovnjakom.

  Ko se poveča količina tekočin v vašem telesu in maternica začne pritiskati na mehur, boste večkrat želeli na stranišče. Kadar začutite potrebo, pojdite; s tem boste zmanjšali nepotreben pritisk na mehur.

  Občasno boste mogoče imeli malce vrtoglavice. To se lahko zgodi zaradi hormonskih sprememb. Ne stojte predolgo, iz sedečega ali ležečega položaja pa vstajajte počasi. Če je vrtoglavica močna, se takoj oglasite pri svojem zdravniku.

  Vaš prebavni sistem se bo upočasnil; hrana bo tako imela več časa, da se vsrka. Zato se lahko pojavita zgaga in zaprtje. 

  Zgago lahko ublažite tako, da jeste majhne, redne obroke in se izogibate ocvrti ali začinjeni hrani ter gaziranim pijačam. Mogoče boste želeli vzeti antacid za uporabo v nosečnosti, kot je Rennie. Če vas zanima več predlogov, si oglejte našo stran za prehrano. 
  Zaprtost boste ublažiti tako, da boste jedli hrano, bogato z vlakninami, ostali aktivni in popili veliko vode. Če razmišljate o uporabi odvajal, se o tem najprej posvetujte z zdravnikom.  

  Mejniki v prvem trimesečju 

  • Približno 7 dni po oploditvi se bo zarodek ugnezdil v sluznico vaše maternice. Tvoriti se bodo začele posteljica, popkovina in amnijska ovojnica, ki bodo hranile in varovale zarodek. 
  • Po koncu prvih 12 tednov je mogoče maternico začutiti prek trebuha, vaš trebušček pa bo nabreknil.

  Otrokov napredek v prvem trimesečju

  • Ob koncu prvega trimesečja:
  • Izoblikovali so se vsi glavni organi in kri se prečrpava.
  • Začeli so se razvijati spolni organi.
  • Na rokah in nogah so se razvili prsti in pojavili nohti.
  • Oblikovale so se obrazne poteze.
  • Vaš otrok od temena do trtice meri približno 6 cm in ga je že mogoče prepoznati. V amnijski ovojnici se bo premikal, vendar tega še ne boste mogli začutiti.

   

  Drugo trimesečje – od 13. do 26. tedna

  Večina žensk v drugem trimesečju bolj uživa kot v prvem, saj jutranja slabost, občutljivost prsi in utrujenost popuščajo. Pripravljeni pa bodite na pojav novih simptomov.

   Ko se boste pretegnili, boste ob straneh telesa in pod trebuščkom mogoče začutili malce bolečine. Zaradi dodatne teže vas bo mogoče bolel hrbet ali pa vas bodo pestili krči v nogah. Zdravnika povprašajte o preprostih vajah, ki bi mogoče pomagale.

   Zaradi povečane ravni hormonov se vam lahko zamaši nos ali pa začnete krvaveti iz njega.

   Dlesni lahko prej začnejo krvaveti, zato bodite pri čiščenju zob pazljivi in ne ščetkajte pretrdo.

   »Koža na trebuhu vas bo mogoče srbela, ker se razteguje prek izbokline, ki jo povzroča rastoči otrok. Vsak dan se namažite z vlažilno kremo, ki vam bo pomagala, da se izognete strijam.«

   Koža na trebuhu vas bo mogoče srbela, ker se razteguje prek izbokline, ki jo povzroča rastoči otrok. Vsak dan se namažite z vlažilno kremo, ki vam bo pomagala, da se izognete strijam. 

   Med nosečnostjo boste dovzetnejši za krčne žile in hemoroide. Ne stojte in ne sedite predolgo; ko sedite, ne imejte prekrižanih nog. Zdravila za hemoroide lahko dobite pri svojem zdravniku.

   Redek bel izcedek, imenovan levkoreja, je v tem obdobju običajen. Pomaga ohranjati zdravo nožnico. Če je barva izcedka drugačna, pa naj jo preveri vaš zdravnik.

   Zaradi nosečniških hormonov lahko na obrazu in trebuhu nastanejo temni madeži. Sonce lahko stanje poslabša, zato se dobro zaščitite pred soncem, ko ste zunaj. Oblecite majico, namažite se in čez glavo poveznite klobuk.

   Ker pljuča porabijo več kisika, ki ga prenašajo k vašemu otroku, lahko občutite kratko sapo ali pa hitreje dihate.

   Ker v vas raste otrok, mogoče občutite nenehno lakoto, vendar vam ni treba »jesti za dva«. Če potrebujete malico, izberite zdravo možnost, kot je sadje ali jogurt.

   Mejniki v drugem trimesečju 

   • Mogoče boste otrokove premike prvič začutili med 18. in 20. tednom. Temu pojavu pravijo, da »otrok oživi«; sprva ga čutite kot metuljčke v trebuhu.
   • Z rastjo otroka bo vedno večji tudi vaš nosečniški trebuh.

    

   Otrokov napredek v drugem trimesečju

   Ob koncu drugega trimesečja:

   • Vaš otrok se premika ter se odziva na dotik in zvoke.
   • Veke se začenjajo odpirati, vidne pa začnejo postajati tudi obrvi in trepalnice.
   • Koža je pokrita z nežnimi in s puhastimi dlačicami ter s sirasto belo snovjo, imenovano verniks. 
   • Razvijajo se refleksi, kot sta požiranje in sesanje.
   • Na glavi začenjajo rasti lasje.
   • Izoblikovani so prstni odtisi.
   • Vaš otrok od temena do trtice meri približno 23 cm.

    

   Tretje trimesečje – od 27. tedna do poroda

   Skoraj ste že na cilju. V teh zadnjih tednih nosečnosti vam bo mogoče bolj neudobno, ker otrok še vedno pridobiva težo in se premika na omejenem območju. Skušajte čim več počivati. Simptomom iz drugega trimesečja lahko dodate še nekaj novih:

    Zaradi preobilja tekočin lahko vaše roke in noge zatečejo, obraz pa se napihne. Kadar koli lahko, položite noge navzgor.

    Iz vaših bradavic bo mogoče začel teči kolostrum, tekočina, s katero se bo vaš otrok hranil, dokler se ne bo začelo tvoriti mleko. S prsnimi blazinicami zaščitite obleko pred madeži.

    »Vaše telo se pripravlja na porod in mogoče boste začutili nekaj šibkih popadkov, namenjenih vaji.«

    Vaše telo se pripravlja na porod in mogoče boste začutili nekaj šibkih popadkov, namenjenih vaji. Imenujejo se Braxton-Hicksovi popadki in se pojavljajo v nerednih časovnih razmikih. Če so močni in redni, pokličite zdravnika. Mogoče se začenja porod.

    Mejniki v tretjem trimesečju 

    • Ob predvidenem datumu poroda boste v primerjavi s težo pred nosečnostjo zdaj nosili od 11 do 16 dodatnih kilogramov. K njim največ prispevata teža otroka, posteljice in plodovnice ter povečana količina maščob in tekočin v telesu.
    • V 37. tednu se šteje, da je vaš otrok donošen.

     

    Otrokov napredek v tretjem trimesečju

    Ob koncu tretjega trimesečja:

    • Otrok je najverjetneje obrnjen z glavo navzdol proti medenici, pripravljen za porod.
    • Telesni sistemi vašega otroka so razviti in pripravljeni na delovanje v zunanjem svetu.
    • Mehke, puhaste dlačice po telesu so izginile. 
    • Vaš otrok bo od glave do prstov na nogah meril približno 46–56 cm.

     

    Več namigov za nosečnost

    Ali imate občutek, da ste bolje pripravljeni na tri faze nosečnosti? Zdaj si oglejte naše strani za prehrano v nosečnosti in življenjski slog. Polne so uporabnih informacij, ki vam bodo pomagale ostati v odlični formi in nudile podporo, ki jo vaš razvijajoči se otrok potrebuje.

    Reference: 
    4. Gastrointestinal Expert Group. Therapeutic guidelines: gastrointestinal. Version 5. Melbourne: Therapeutic Guidelines Limited; 2011