Moje telo

Če boste razumeli reproduktivni cikel svojega telesa, boste lažje ugotovili, kdaj je najboljši čas v mesecu za poskus zanositve.

Ko načrtujete družino, vam je lahko v pomoč, če poznate svoj reproduktivni cikel. Če si zapisujete svoj menstrualni cikel, boste lahko določili, kdaj ste najplodnejši, in tako izboljšali svoje možnosti za zanositev.

Kako se vaše telo pripravlja na nosečnost

Vsak mesec eden izmed jajčnikov proizvede jajčece. Približno ob istem času se vaša maternica pripravi na oploditev, sluznica materničnega vratu pa se razredči, da semenska tekočina lažje prehaja skozenj.  Ko se jajčece sprosti, ovulirate.

Jajčece je mogoče oploditi do 24 ur po ovulaciji.

Jajčece je mogoče oploditi do 24 ur po ovulaciji, ko potuje po jajcevodu v maternico. Če ga je semenska tekočina uspešno oplodila, se bo nato ugnezdilo v sluznici maternice in se začelo razvijati v otroka.

Razumevanje obdobja plodnosti

Čas, v katerem ste najplodnejši, in najboljši čas za spolne odnose, če želite povečati svoje možnosti zanositve, je nekaj dni pred ovulacijo in med ovulacijo.

Če s spolnimi odnosi čakate do ovulacije, semenska tekočina mogoče jajčeca ne doseže ob pravem času za oploditev. Po drugi strani lahko semenska tekočina v vašem telesu preživi nekaj dni in počaka, da se jajčece sprosti.

Couple planning

Spolni odnosi med fazo, v kateri ste najplodnejši, lahko povečajo vaše možnosti za zanositev.

Kako določiti, kdaj ovulirate

Vsaka ženska ima drugačen cikel, zato smo ustvarili ta preprost kalkulator ovulacije, ki vam bo pomagal pri določanju vašega lastnega datuma ovulacije. Če ga želite uporabljati, boste morali poznati prvi dan svoje zadnje menstruacije in običajno trajanje menstrualnega cikla (če ni reden, si ga zapisujete nekaj mesecev in izračunajte povprečje).

Ko enkrat veste, kdaj boste najverjetneje ovulirali, lahko načrtujete, kdaj je najboljši čas za spolne odnose z namenom zanositve.

Med drugimi znaki, s katerimi lahko določite obdobje, ko ste plodni, so:

 • Spremembe sluznice materničnega vratu: Maternični vrat je spodnji, ožji del maternice, ki se odpira v nožnico. Sluz, ki jo proizvaja maternični vrat, se zaradi hormonov med menstrualnim ciklom spreminja; s tem si lahko pomagate pri predvidevanju, kdaj ste plodni.

  Pred ovulacijo (takoj po menstruaciji): Imate zelo malo sluzi ali pa sploh nič. Na otip bo gosta, lepljiva in bele ali motne barve, nožnica pa bo precej suha. Semenska tekočina za to, da sreča jajčece, potrebuje sluz, zato zdaj ni veliko možnosti, da bi zanosili.

  Bližajoča se ovulacija: Sluzi je več, postaja pa smetanasto bele ali smetanaste barve in nožnica je vlažna. Zdaj so možnosti zanositve večje.

  Med ovulacijo: Sluz bo redka, prozorna in zelo raztegljiva (kot jajčni beljak), nožnica pa bo zelo vlažna. Zdaj so možnosti zanositve največje.

  Po ovulaciji:  sluz bo spet postala gosta in lepljiva, nožnica pa suha. Zdaj možnosti za zanositev upadajo.
 • Višja bazalna telesna temperatura: Bazalna telesna temperatura je temperatura telesa, ko ta počiva. Če to temperaturo zapisujete nekaj mesecev, lahko natančneje predvidite, kdaj ovulirate. Ovulacija se običajno zgodi na začetku dviga te temperature, ki traja vsaj tri dni. Na to temperaturo lahko vplivajo dejavniki, kot so: ogrevanje, potovanje, čas dneva, prehrana, delovni čas in količina spanja. 

  Za zapisovanje natančne temperature je najbolje, če jo z merilnikom plodnosti ali digitalnim termometrom izmerite zjutraj, vsako jutro ob istem času, preden vstanete iz postelje. 
 • Bolečina v trebuhu: Poskusite biti pozorni na morebitno bolečino, ki jo čutite v trebuhu, ker je to lahko znak ovulacije.
 • Predmenstrualni simptomi: Ob ovulaciji se lahko pojavijo simptomi, ki so značilni za predmenstrualni sindrom, kot so občutljive prsi, napihnjenost ali muhavost.

Skupaj uživajta v tem posebnem času

Spočenjanje otroka naj bo zabavno

Couples feet

Čas odločitve za otroka je vznemirljiv in ljubeč. Naj vam spolni odnosi po urniku ne odvzamejo zabave. Sprostita se in uživajta v trenutkih, ki so samo vajini.

Pogosta vprašanja o zanositvi 

 •  Ali starost vpliva na plodnost?  Da. Starost vpliva na kakovost jajčec in vzorce ovulacije. Ženske so najplodnejše v svojih dvajsetih letih in vse tja do zgodnjih tridesetih. Starost lahko vpliva tudi na kakovost in količino moške semenske tekočine.
 •  Kako dolgo bo trajalo, da zanosim? Polovica parov zanosi po od dveh do treh mesecih poskušanja, 85 % pa v času enega leta.3 Vendar je pomembno upoštevati, da je vsak par drugačen. Najbolje je, če se sprostita in uživata, saj stres na pare, ki si želijo zanositi, ne vpliva dobro. 
 •  Kaj lahko storim, če nama ne uspeva? Če počneta vse prav, pa po šestih mesecih še vedno niste zanosili, za nasvet vprašajte zdravnika.

Več namigov za načrtovanje nosečnosti

Zdaj, ko veste, kdaj je najbolje imeti spolne odnose, če želite zanositi, si oglejte naše strani za prehrano v obdobju pred zanositvijo in življenjski slog . Vsebujejo veliko koristnih informacij o tem, kako se pred poskusom zanositve pripraviti na zdravo nosečnost.
1. NHS Direct Health Encyclopedia: Infertility; Introduction. Na voljo na: link.